ThuisClubHistorieCompetitieJeugdSeniorenSponsoringLidmaatschap

Interview met Mascha de Greef, scheidsrechter bij de F en E spelers

09.05.12 12:44
Categorie: Alg. Seizoen 11/12, Interview, Jeugd Seizoen 11/12, E3 Seizoen 11/12, F5 Seizoen 11/12

Door: Annemiek Orthel

"Moeders, vrouwen, meiden: wordt ook scheids! Het is echt prima te doen en veel interessanter en uitdagender dan je zou denken!"

 

"Het leuke van scheidsrechter zijn is dat je lekker actief bezig bent. dat je volledig geconcentreerd in de wedstrijd zit. Je zit overal bovenop, bent spelleider, probeert het spel zo mooi mogelijk te laten verlopen."

Scheidsrechter Mascha de Greef

Ik spreek met Mascha de Greef.  Ze is kort geleden scheidsrechter geworden en heeft al zo’n tien wedstrijden op haar naam staan.  Dat is de reden dat ik haar graag wil interviewen. We hebben net samen een uitwedstrijd van “ons” E3 beleefd tegen Meteoor E2 en ik zit bij haar aan de keukentafel met een flinke beker koffie.  Bij deze wedstrijd waren we allebei toeschouwer maar het viel me al op dat Mascha met een scheidsrechtersoog naar de wedstrijd kijkt:  tijdens de wedstrijd en daarna bespreekt ze bepaalde incidenten en de manier waarop de scheidsrechter hiermee omging met andere fans en vooral met de andere scheidsrechter genaamd Sukru die de E3-fanclub rijk is.

Mascha heeft twee zoons die bij Geuzen voetballen (in E3 en F5) en een dochtertje dat wekelijks langs de lijn is te vinden, vooral bij E3 en zelf is Mascha al jaren trouwe voetbalmoeder die bijna elke wedstrijd van haar zoons ziet.  Ze heeft een drukke baan ,klust mee met haar man en heeft daarnaast nog tijd om haar deels internationale vriendenkring te onderhouden.  Op een keer werd op Geuzen omgeroepen dat je je op kon geven voor de scheidsrechterscursus. Dat leek haar wel leuk. Toen ze vlak daarna een vrouw als scheidsrechter in actie zag bij de junioren werd ze helemaal enthousiast en heeft ze zich opgegeven. 

Hoe gaat dat in zijn werk om scheidsrechter voor de F-jes en E-tjes te worden?
Je krijgt maar één avond les. Verder krijg je een boekje en een DVD mee. Daarna moet je onder toezicht van een KNVB coach/scheidsrechter een wedstrijd fluiten. En zo krijg je je diploma.
Degene die naar mijn wedstrijd heeft gekeken nam me daarna apart en heeft me heel goede tips gegeven.  Hij zei bijvoorbeeld dat ik teveel praatte, ik moest veel meer met gebaren werken en niet in discussie gaan met spelers of coaches. Ook gaf hij de tip dat ik vooral de kinderen moest laten werken en dat ik alleen toezicht moet houden en instructies geven, bijvoorbeeld bij incidentjes.  En ook een goede tip was zijn advies om de score op te schrijven. Dat klinkt misschien gek maar je zit zo intensief in de wedstrijd dat je soms achteraf niet meer uit je hoofd weet wat de score was. Ik moet dan even in mijn boekje kijken.

Wat vind je van het scheidsrechter zijn, is het niet te zwaar, te confronterend?
Ik ben natuurlijk best wel wat gewend, zegt Mascha. Ik heb een druk gezin, veel jongetjes over de vloer. En ik ben zelf best wel bazig. Dus mij gaat het tot dusverre wel goed af. Verder heb ik enorme liefde voor voetbal en dat is me met de paplepel ingegoten. Vroeger was ik elke week op het voetbalveld te vinden. Ik keek naar de wedstrijden van mijn vader. Ook ging ik regelmatig met een vriendin naar voetbalwedstrijden kijken, als Nederland speelde of naar wedstrijden van Ajax. Later werkte ik voor Nike en kreeg regelmatig de kans leuke voetbalwedstrijden te zien.  Het scheidsrechter zijn komt dus niet helemaal uit de lucht vallen.

Het leuke van scheidsrechter zijn is dat je lekker actief bezig bent. Ik ren heel wat af in zo’n wedstrijd en moet echt mijn sportkleren en -schoenen aan.  Wat helemaal leuk en bijzonder is, is dat je volledig geconcentreerd in de wedstrijd zit.  Je zit overal bovenop, bent spelleider, probeert het spel zo mooi mogelijk te laten verlopen.

Wat doe je als je iets niet hebt gezien?
Kijk, je ziet wat je ziet. Ik ga niet in discussie of op de verhalen van de omstanders af maar vertrouw op wat ik nog wel heb gezien en wat ik van het incident heb begrepen. Ik neem dus zelf mijn beslissing en ga in zo’n geval op mijn intuïtie af. Gelukkig is het nog niet echt voorgekomen dat ik cruciale zaken heb gemist. Ik leg het ook uit aan de jongens dat ik gewoon niet alles kan zien en dat werkt tot dusverre goed.

Hoe is het als vrouw om scheidsrechter te zijn? Heeft dat nog bepaalde voordelen?
Ik weet eigenlijk niet of het nou uitmaakt. Ik heb wel al zeker twee keer meegemaakt dat spelertjes verbouwereerd vragen: “Ga JIJ fluiten?”. Dan laat ik in de wedstrijd even extra zien dat ik strak fluit en de regels goed beheers en toepas en dan merk je niets meer van dat soort jongens. Ik denk dat de jongens iets rustiger blijven bij een vrouwelijke scheidsrechter, iets minder geneigd zijn om boos of agressief te reageren dan bij een mannelijke scheidsrechter.

Krijg je commentaar van omstanders of negatieve reacties op de manier waarop je hebt gefloten?
Gelukkig heb ik nog niet meegemaakt dat er tijdens de wedstrijd commentaar komt of dat ik met omstanders of coaches in discussie moet gaan. Wel krijg ik steevast een enkele ouder na de wedstrijd langs (en ja, dat is altijd een man) die nog even wat moeilijke momenten met me doorneemt. Wat is er goed gegaan en wat minder goed.  Dat gebeurt dan in de vorm van “scheidstips”. Ik vind dat prima. Over het algemeen denk ik dat ik tot dusverre wel goed heb gefloten. Ik ben wel rechtvaardig geweest denk ik.

Kun je voldoende neutraal blijven, ook als je kind onheus wordt behandeld  of pijn heeft of als het team van je zoon de mist in gaat?
Nee, ik heb er geen moeite mee om neutraal te blijven. Wel kan ik heel erg genieten van mooi spel van het eigen team.

Laatst lag mijn zoon huilend op het veld toen ik scheidsrechter was en daar kon ik goed mee omgaan. Ik houd er zelf toch al niet van als ouders het veld op komen rennen als hun kind valt of geblesseerd raakt. Als scheidsrechter probeer ik de kinderen van het team van het gevallen jongetje de geblesseerde op te laten trekken en ik vraag dat jongetje dan of hij wil doorspelen of gewisseld wil worden. En ze willen eigenlijk nooit gewisseld worden en zo lost zich dat dan meestal vanzelf weer op.

Vinden je zoons het leuk dat hun moeder scheidsrechter is,  juist in wedstrijden waarin ze zelf spelen?
Ja, ze vinden het allebei wel leuk.  Natuurlijk hebben we het soms na de wedstrijd wel nog even over bepaalde momenten of beslissingen die ik heb genomen.  We hebben soms wel eens verschil van mening maar dat is niet erg. Ik hoop dat ik ze mede door mijn inzet als scheidsrechter mijn betrokkenheid bij hun opvoeding en bij hun voetbalplezier kan tonen. En dat ze dan later aan me terugdenken als een actieve betrokken moeder.

Heb je nog profijt van bepaalde werkervaring of karaktereigenschappen?
Nou, ik ben wel stressbestendig en dat is handig bij hectische wedstrijdomstandigheden. Verder heb ik een tijdje werk gedaan waarbij ik regelmatig voor grote groepen presentaties moest houden. Daardoor zit ik er niet mee dat alle ogen op mij gericht zijn. Daar word ik niet zenuwachtig of onzeker van.

Eerder noemde je dat je liefde had voor voetbal.  Kijk je naar wedstrijden op TV?
Op TV kijk ik niet zo heel erg veel. Ik kijk Champions League en dan bij voorkeur aan het einde van de league als het er echt om gaat spannen. Ik kijk over een poosje zeker naar de EK, en dan zal ik ook heel veel wedstrijden gaan kijken. Ik geniet nu dus vooral van het zelf actief in de wedstrijd zijn als scheidsrechter bij thuiswedstrijden van de Geuzen.

Heb je een favoriete club?
Gedecideerd: Barcelona. En er is geen favoriete club in Nederland voor Mascha.

Misschien nog favoriete spelers?
Mascha weet het meteen: Messi is de beste maar dat is niet mijn favoriet.  Puyol is mijn favoriet. Ik kan getuigen dat dat werkelijk heel diep zit want ze brandt werkelijk los in een lofzang op Puyol: “Ik houd van Puyol. Ik vind hem echt cool, een beest.  Een echte verdediger, een aanvoerder. Ik ben al jaren onder de indruk van hem. Het is een harde werker, hij is de stille kracht.”
Ik dring aan op het noemen van een favoriete Nederlandse speler.
Dat is dan met zekerheid Robin van Persie. Die gaat het maken bij het EK volgens Mascha. 

In het algemeen houdt Mascha van spelers die gewoon hard werken en gaan voor het spel en absoluut niet van de showfiguren en voetbaldiva’s  (Christiano Ronaldo) of huilers (Arjen Robben). Ze let altijd op hoe spelers reageren na de wedstrijd als ze in gesprek zijn met een journalist. Als ze de interviewer aan blijven kijken hebben ze karakter en daarmee haar voorkeur. Maar meestal kijken ze weg.

Mascha kijkt in ieder geval niet weg tijdens ons interview.
Ze heeft geen voetbalambities voor zichzelf maar ze sluit niets uit. Wel gaat ze zich zeker inschrijven voor de scheidsrechterscursus  om ook bij de D-teams te kunnen gaan fluiten en dus mee te groeien met haar zoon.  Dat is een wat pittiger cursus die een paar avonden vergt en bij de D’s wordt het sportief gezien ook wat zwaarder  omdat op een volledig voetbalveld zal worden gespeeld.

We sluiten dit plezierige interview af. Mascha’s enthousiasme over het scheidsrechterschap is wat mij betreft heel aanstekelijk. Haar oproep is:  “Moeders, vrouwen, meiden:  wordt ook scheids! Het is echt prima te doen en nog interessanter en uitdagender dan je zou denken.”

 

 

Fa. J. Buitenhuis & Zn.
Elsa’s Café
Primera
Sleutelcentrum
Ton Hagedoorn