ThuisClubHistorieCompetitieJeugdSeniorenSponsoringLidmaatschap

Interview met scheidsrechter Rally Rijkschroeff

09.10.11 20:51
Categorie: Alg. Seizoen 11/12, Het GM Interview, Interview

Door: Jimmy Reinders

Rally Rijkschroeff is één van die gedreven vrijwilligers waarop onze club drijft.

Inclusief alle oefenwedstrijden fluit hij bijna 100 wedstrijden per jaar voor GeuzenMiddenmeer, met name voor de junioren (selectieteams) en de dames 1. Hij voelt zich een soort ‘buurtclub’ scheidsrechter. ‘Jongens spreken mij in de Albert Heijn vriendelijk aan met de vraag waarom ik hen geen penalty gegeven heb’.

Paspoort Rally Rijkschroeff

60 +

Ik ben getrouwd en we hebben twee kinderen; mijn vrouw heeft een drukke baan en volgend jaar ga ik met vroegpensioen.

In 2007 heb ik mijn diploma Basis Opleiding Scheidsrechter Veldvoetbal gehaald.

Ik voetbal zelf niet meer.

Mooiste persoonlijke sportmoment: De Champions League finale die Ajax in Wenen won.

Klaverjassen of biljart?: Geen van beiden, wel fitness, tennis en interval duurloop trainingHoe lang loop je al bij GM rond? En hoe is dat zo gekomen?

Ik ben nu zo’n vier seizoenen bij GM. Ik floot eerst alleen bij Voorland (waar mijn zoon Bas voetbalde), maar via via ben ik aan komen waaien bij GM (waar mijn dochter Chris ook ging voetballen).

Wat is voor jou typisch ‘GeuzenMiddenmeer’ en wat spreekt jou zo aan in deze club?
Het is een club waar veel mensen uit mijn buurt bij betrokken zijn. Ik voel me een soort van ‘buurtclub scheidsrechter.  

Wat zijn de leuke en minder leuke kanten van het leven van een scheidsrechter?
Voor mij zijn er alleen leuke kanten aan het scheidsrechteren. Ik vind het spannend om een wedstrijd in goede banen te leiden. Het vormt een belangrijke afleiding van mijn werk als directeur onderzoek van het Verwey-Jonker Instituut.

Hoe zie jij de rol van een scheidsrechter? Kort er bovenop zitten of laten doorspelen?
Ik zit er bovenop, en kan mede daardoor ook veel laten doorspelen.

Wanneer ben je een goede scheidsrechter en is de wedstrijd geslaagd?
Je bent een goede scheidsrechter als je onpartijdig bent. Voor mij is een wedstrijd geslaagd als ik van beide partijen te horen krijg dat ik goed ‘gescheidst’ heb.

Zit er voor jou verschil tussen het fluiten van een senioren– en juniorenwedstrijd?
Ik fluit voornamelijk juniorenwedstrijden en de Dames 1 van GM. Elke leeftijdscategorie vraagt om een eigen benadering: De D1 is voor mij een feest om te mogen fluiten; Bij de C junioren is het zaak om er bovenop te blijven zitten, en de A en B junioren is het van belang om ze als (jong)volwassen kerels aan te spreken: ik praat veel tegen hen tijdens de wedstrijd, geef ruiterlijk toe dat ik best wel eens fout kan hebben gemaakt en zeg dan dat ook professionele arbiters bij Ajax fouten maken. Het mooie is als je dan van hen als antwoord krijgt dat iedereen (en ook zijzelf) wel eens fouten maakt en dat dat niet erg is. Je ziet ze dan tijdens een wedstrijd soms meedenken en ook meewerken om er een leuke wedstrijd van te maken. De Meiden en Dames zijn weer een heel ander verhaal: ik heb geleerd om daar minder te praten in het veld; het gaat er vaak erg sportief aan toe, waarbij zij wel moeten wennen dat ik volgens de spelregels vaak laat doorspelen, ook als er iemand even geblesseerd geraakt lijkt.

Wat vind je van het feit dat scheidsrechters vaak kritiek krijgen en daardoor de gebeten hond zijn?
Zijn er belangrijke dingen die (jeugd)spelers en ouders hierin zouden moeten weten?
 
Kritiek hoort erbij, daar leer je van. De meeste discussie gaat over al dan niet buitenspel. Dit kun je als scheidsrechter eenvoudig weg niet beoordelen omdat je op het moment van spelen niet op één lijn staat met de aanvallers. Je moet als scheidsrechter immers de bal altijd in het oog houden. Je bent als scheidsrechter afhankelijk van grensrechters van de tegenpartij. Het is dan zaak om tijdens de wedstrijd een goede band met de grensrechters op te bouwen en hen zo te stimuleren tot sportief handelen.
Wat veel spelers en ouders niet weten is de spelregel dat wanneer de grensrechter en scheidsrechter een situatie niet hebben kunnen beoordelen, dat dan de beslissing valt in het voordeel van de verdedigende partij (doelschop in plaats van hoekschop).

Wie zijn voor jou voorbeelden (geweest) als scheidsrechter en heb je zelf nog ambities?
Ik heb een seizoenkaart bij Ajax en let dan ook op de scheidsrechter. Ik heb zelf vooralsnog geen verdere ambities. Wellicht meld ik mij na mijn vroegpensioen bij de KNVB om op zondagochtend jeugdwedstrijden te fluiten.

Wat was het meest opmerkelijke dat je bij een wedstrijd hebt meegemaakt?
Een spits van de MA1 maakt een goal met de ‘hand van God’ zonder dat ik of de grensrechter het geconstateerd hadden. Ik had al naar het midden gewezen, toen de speler van GM zelf aangaf dat zij met de hand gescoord had. Ik zie dit de heren bij de A1 niet doen.

Welke teams fluit je? Fluit je ook bij andere verenigingen?
Ik heb een hele tijd bij Voorland en GM gefloten. De laatste twee jaar fluit ik uitsluitend bij GM. Dit jaar fluit ik in principe de thuiswedstrijden van de D1, B2 en DA1 en pik ook mijn wedstrijden met de B1, C1, C2, MB1 en MA1 mee. Inclusief alle oefenwedstrijden, heb ik de afgelopen jaren zo’n 80 tot 100 wedstrijden per seizoen gefloten.  

Is er iets anders dat je niet kwijt kon in de bovenstaande vragen, maar wel graag wil vertellen?  
Door mijn scheidsrechteren heb ik veel leuke contacten in de buurt: ik wordt veel gegroet, soms maakt iemand wel een praatje met de ‘buurt’ scheidsrechter; jongens spreken mij in de Albert Heijn vriendelijk aan met de vraag waarom ik geen penalty gegeven heb; als ik wekelijks mijn rondjes in de buurt ren, hoor ik wel eens kinderen tegen elkaar zeggen: ‘zie je, de scheids moet ook trainen’; en aan het einde van het seizoen krijg ik meestal een kistje wijn als dank voor de wedstrijden die ik gefloten heb.

Fa. J. Buitenhuis & Zn.
Elsa’s Café
Primera
Sleutelcentrum
Ton Hagedoorn