ThuisClubHistorieCompetitieJeugdSeniorenSponsoringLidmaatschap

Een creatieve benadering van de scheidsrechter: Gunter

14.04.17 20:32
Categorie: Wedstrijdverslag, Alg. Seizoen 16/17, Heren 3 zondag

Door: Jorrit en Jascha

Het was ergens in november of december 2016 dat GM Zondag 3 uit moest spelen. De schrijvers Jorrit en Jascha proberen zich in de belevenis van de scheidsrechter te begeven.

Als redacteur van ons web vind ik het een mooi stuk proza.

Lees het.

Herman Boeker, GM web

 

 

GUNTER

27 november 2016

De wekker gaat om 08:03 stipt. Orde en regelmaat.

Een korte blik op waar Helga altijd lag. Geen mededogen, Gunter. Geen mededogen.

Helga is weg. Helga kon niet omgaan met planning. Jij wel. Planning is alles. 

08:04 - Douchen. Koud. Herr Doctor Kneipp zei al: eiskaltes wasser, das ist besser fur die doorbloeding.

08:05 - Afdrogen. In lange halen, altijd hetzelfde partoon. Eerst je haar. Dan je rug. Je linkerbeen, je linkerarm, je rechterbeen, je rechterarm. Efficiënt. Droog. 

08:06 - Twee crackers met ham. Een zwarte kafee. Als je die in de magnetron doet, is de kafee sneller klaar. 16 seconden op 700 watt.

08:09 - De afgelastingen. Je bekijkt je SMS'jes. Herr Jansen van de verein heeft geen bericht gestuurd. De wedstrijd gaat door.

08:10 - Voor de zekerheid controleer je je eigen weerstation in de woonkamer. Altijd checken. Altijd verifiëren. De barometer geeft 63% aan. Het is 5 graden. Een koude dag. Waterkoud. Mistig. Maar droog. Es stimmt. Het gaat door.

De vlaggen heb je gisteravond al opgerold en klaargelegd. De kaarten en de blocnote (geruite paginas, 5mm fine grid) zitten in hun zwartlederen hoes, naast de Zebra F-701 ballpoint. Altijd de F-701. Die heeft een ISO 14145-1 standaard gecertificeerde vulling. Zwitserse ISO-standaarden. Daar kun je op bouwen. Orde. Regelmaat.

Je kiest het lichtblauw fluorescerende tricot. Lichtblauw, net als Helga's ogen toen... 

Nee. Focus Gunter. Konzentrieren. Geen emotie. Kein mededogen. Helga is er niet meer. Ze hebben je führung nodig. Konzentration. Orde. 

Het shirt is strak gestreken. Geel KNVB logo. Dit shirt duldt geen tegenspraak. Jij vandaag ook niet.

Je opent de lade met de fluitjes. Tot je schrik zie je dat de Fox Alpha verkeerd is opgeborgen. Rechts van de fluiten van het merk Ballsport. De Fox Alpha fluit met 30Hz en hoort daarom links van de Ballsportsectie, die immers met 33hz fluiten. 

Om jezelf te kalmeren verwijder je alle fluitjes uit de lade en sorteert ze opnieuw. Één voor één. Van links naar rechts. Met het blaastuitje naar je toe. Helga verdwijnt langzaam uit je gedachten. 

63% vochtigheid. Kil. Dus je pakt de Speedmeister 3000a uit zijn vakje. Die heeft een mooi scherp geluid dat door de mist heen schalt. Bij droog weer doet de Fox Alpha het beter. De Speedmeister is lichtblauw. Dat stimmt overeen met je outfit. Ordnung muss sein. Je doet de fluit in het rechtervakje van je tas. De fluit gaat pas op het veld om. Na de pasjescontrole. Voor de tos. De munt zit al in het linkervak. 

11:20

Op de fiets. Rechts, links. Rechts, links. Als je doortrapt ben je in 12 minuten op de verein met de zwart-witte shirts. Wart, wit. Zwart, wit. Regelmaat. Lijnen. Kaders.

Dit is je 534e wedstrijd voor de verein. Zwei Spielen per wochendende. Je voelde je hier meteen thuis. De strepen op de kantine zijn perfect symmetrisch. De velden liggen recht op de Noord-Zuid as. Er is een materiaalman. Een genummerde lijst met vereinregeln. Het nieuwe basmeisje vergeet alleen steeds dat je geen suiker in je koffie hoeft. Toen Helga hier nog achter de bar.... NEE. Verdammt. Konzentration Gunter. Geen emotie. Orde. Regelmaat.

Voor aanvang controleer je de passen. Er is een ernstige onregelmatigheid bij de tegenstander, heute. De foto en naam van zwei spieler sind omgekeerd op de passen beland. Onbegrijpelijk. Bij de zwart-witte verein zou zoiets nimmer passieren. Je betrapt jezelf erop dat je steeds vaker in het Duits nadenkt. Correcte naamvallen en duidelijke grammaticaregels. Orde. Regelmaat. In tegenstelling tot deze situatie met de pasjes. Je zal de onregelmatigheid in het wedstrijdverslag vermelden. Dan is bond in Zeist ook op de hoogte.

Je maakt dat grapje over je Duitse afkomst. Humor. Daarvoor is voor de wedstrijd natuurlijk auch ruimte. Haha. Die doet het altijd goed, die grap, en hij imponeert die Hollandse jungmensen auch een bischen. Een Duitse scheid. Daar valt nicht mee te spotten. Je ziet het in hun ogen. Er zal geen tegenspraak zijn vandaag. Zoals de grote Kampfrichter Adolf Prokop al zei: De bal is niet de führer. Dat is de scheids. Ze moeten voor je buigen.

Dit wordt een strakke pot. Geen uitspattingen. Geen frivoliteiten. Vandaag buigt het hele spel voor jou.

Orde en regelmaat. Helga is verleden tijd.

De gele kaart brandt in je borstzak.

Fa. J. Buitenhuis & Zn.
Elsa’s Café
Primera
Sleutelcentrum
Ton Hagedoorn