ThuisClubHistorieCompetitieJeugdSeniorenSponsoringLidmaatschap

Gemeente Amsterdam reageert op nieuwe vragen over kunstgras

17.03.17 18:11
Categorie: Bestuur, Alg. Seizoen 16/17

Door: Bestuur

Kun je veilig sporten op kunstgras? De gemeente Amsterdam heeft daarover pas een brief gestuurd aan alle Amsterdamse sportclubs, omdat de tweede tv-uitzending van Zembla opnieuw voor onrust heeft gezorgd. Hieronder de belangrijkste passages uit de brief en de conclusie van het bestuur.

Uit de brief van de gemeente

"De gemeente Amsterdam merkt dat de onrust over het sporten op rubbergranulaat na de recente aflevering van Zembla is toegenomen. Naar aanleiding van deze uitzending heeft de gemeente Amsterdam opnieuw contact gezocht met het ministerie van VWS, het RIVM, de KNVB en de GGD. Deze partijen zijn van mening dat er geen aanleiding is om het eerder gegeven gezondheidsadvies bij te stellen. De gemeente Amsterdam volgt het advies van deze partijen, die aangeven dat het sporten op kunstgras ingestrooid met rubbergranulaat veilig en verantwoord is."

"De gemeente neemt de bezorgdheid over gezondheid serieus. Daarom, maar ook vanwege de milieu-aspecten, blijft de gemeente Amsterdam in samenspraak met andere gemeenten en experts zoeken naar alternatieven. Het gaat dan om natuurlijke producten als kurk en producten die aan de consumentennorm voldoen (TPE en EPDM). Daarnaast worden de onderhoudsmaatregelen op de kunstgrasvelden aangepast om te voorkomen dat de infill materialen in het milieu terecht kunnen komen. In de gemeente Amsterdam zullen geen nieuwe velden aangelegd worden met SBR-rubbergranulaat. Voor de bestaande kunstgrasvelden houdt de gemeente de normale vervangingstermijnen aan. Bestaande velden zullen wel bij het reguliere onderhoud bijgevuld worden om de benodigde technische sport en spel eigenschappen te behouden."

"De gemeente Amsterdam houdt de discussie en ontwikkelingen rondom het rubbergranulaat nauwlettend in de gaten. Wanneer er nieuwe ontwikkelingen zijn, zullen wij u op de hoogte houden."

Conclusie bestuur

Het bestuur van GeuzenMiddenmeer volgt de lijn van de gemeente. Die lijn is dat veilig gesport kan worden op kunstgras, op basis van onderzoek van de hierboven genoemde instituten.

Met vriendelijke groet,
Maarten Delvaux

namens het bestuur

Fa. J. Buitenhuis & Zn.
Elsa’s Café
Primera
Sleutelcentrum
Ton Hagedoorn