ThuisClubHistorieCompetitieJeugdSeniorenSponsoringLidmaatschap

Het Grote TON PEL Interview

03.02.14 00:35
Categorie: Interview, Alg. Seizoen 13/14

Door: Herman Boeker

Een vrijwilliger in hart en nieren

Dit jaar is Ton Pel 35 jaar actief voor onze club als vrijwilliger. Dus is het tijd om hem eens danig aan de tand te voelen. Daarnaast is Ton met zijn bijna 78 jaar de oudste vrijwilliger, die wekelijks bij onze club te vinden is.

Waar ben je geboren en opgegroeid?

Ik ben in 1936 geboren en opgegroeid in de Staatsliedenbuurt in West. Met negen broers en zussen, ik was een van de jongste. Toen ik 16 of 17 was, verhuisden mijn ouders naar de Olympiakade in Zuid.

Wat deden jouw ouders voor werk?

Mijn moeder was huisvrouw, wat heel gewoon was in die tijd. Het huishouden doen was voor haar echt een dagtaak, zeker met al die kinderen. Mijn vader was uitvoerder bij de Nederlandse Heidemaatschappij.

Wat was je schoolloopbaan; wat voor werk heb je gedaan?

Na de lagere school, later heette dat de basischool, heb ik de Mulo gedaan. De Mulo kan je nu vergelijken met de Havo. Ook heb ik 's avonds nog veel cursussen gevolgd.

Ik ben begonnen in de textielbranche als voortgangscontroleur. Ik zorgde ervoor dat een bestelling bij ons in goede orde bij de afnemer kwam. In de jaren 50 en 60 had je in Amsterdam nog veel textielfirma's. De concurrentie was echter moordend. Nadat ik er 17 jaar gewerkt had, werd ons bedrijf gesloten, zeker vanwege de concurrentie uit het buitenland. Ik had het er prima naar mijn zin, een goede sfeer en een zeer menselijke baas, Jan van Tiel.

Dus begin jaren 70 moest ik op zoek naar een andere baan. Veel sollicitaties heb ik verstuurd. De arbeidsmarkt werd overstroomd met babyboomers, zoals jij. Toch lukte het mij een aardige baan te bemachtigen, bij de Amrobank, bij de afdeling deviezen, met als specialiteit de Zwitserse frank

Heb je zelf gevoetbald; zo ja bij welke club?

Vanwege mijn katholieke achtergrond heb ik vier jaar gevoetbald bij DCG als rechtshalf. Door het volgen van bijscholingscursussen had ik helaas geen tijd meer voor het voetbal.

Hoe ben je bij De Geuzen terecht gekomen?

Norbert, mijn oudste zoon, was zeven jaar, toen hij graag lid wilde worden van een club. Het was ons plan om hem lid te laten worden van Wilskracht, maar veel van zijn vriendjes van de Hogewegschool zaten bij De Geuzen, dus uiteindelijk Norbert ook. Dat was 35 jaar geleden.

Welke functies heb je uitgeoefend?

Ik begon natuurlijk gewoon als supporter van mijn zoon. Maar al snel vroeg de toenmalige voorzitter, de heer Anton Schaap, mij of ik leider van het team wilde worden. Van 1979 tot 1990 ben ik elftalleider geweest van het team van Norbert. Daarnaast werd ik al snel de wedstrijd- en gewoon secretaris van de jeugdafdeling. Ook heb ik veel geassisteerd bij toernooien. En bij het papieren clubblad: rapen en stickeren. En ik ben nog 2,5 jaar penningmeester geweest bij GeuzenMiddenmeer.


Wat doe je nu voor de club?

Ik denk, dat ik al meer dan 20 jaar op de woensdagmiddag aanwezig ben als gastheer voor de jeugd, die komt trainen, en voor hun meegereisde ouders. En dat wil ik nog lang blijven doen, want erg leuk werk. Soms val ik nog wel eens op de zaterdag in als gastheer.

Ben jij een echte vrijwilliger of krijg je betaald voor je werk?

Ik ben een echte vrijwilliger. Een vrijwilliger die betaald krijgt, heet een werknemer.

Nu enkele vragen, waarbij je moet kiezen; graag argumenten:

Ajax, Feyenoord of PSV?

Gek genoeg Feyenoord. Het was de eerste Nederlandse club, die de Europacup 1 won. Toch spijt het mij, als Ajax verloren heeft.

Vakantie in Nederland of in het buitenland?

Het buitenland, Oostenrijk of Italie, vooral voor het weer.

The Beatles of The Rolling Stones?

The Beatles, die klinken mij beter in de oren.

Mark Rutten of Lodewijk Asscher?

Lodewijk Asscher.

Brigitte Bardot of Marilyn Monroe?

Marilyn Monroe; ik heb veel van haar films gezien.

George Clooney of Robert Redford?

Robert Redford.

Pop-muziek of klassiek?

Dit vind ik een moeilijke vraag, want ik hou van allebei. Maar als ik er slechts een van mag noemen: popmuziek.

Van Gogh of Rembrandt?

Net zo moeilijk als de vorige vraag. Dan toch maar Rembrandt.

Koning of President?

Koning, dan heb je minder gedoe, zie die Franse president.

Wat vind jij de mooiste plek van onze stad?

De Jordaan.

Wat is jouw favoriete gerecht?

Een echte lekkere biefstuk.

En drank?

Bier!

Wat vind jij het meest aangename van onze club?

De warmte die ik bij veel mensen voel.

Heb je ook verbeterpunten?

Dat er meer echte vrijwilligers komen bij de club.

Ton en ik kennen elkaar 34 jaar, toen zijn jongste zoon Wilfred bij ons kwam voetballen, in het team van mijn oudste zoon, en daar was ik onder andere de leider van. Zijn zonen zijn helaas gestopt bij onze club, maar Ton niet.

Amsterdam 2 februari 2014   Herman Boeker

Fa. J. Buitenhuis & Zn.
Elsa’s Café
Primera
Sleutelcentrum
Ton Hagedoorn