ThuisClubHistorieCompetitieJeugdSeniorenSponsoringLidmaatschap

Limburgs zoervleisj en verre afstandsschoten vergroten het thuisfeestje

05.06.18 18:11

Door: Cees Neering

Vrijdag 1 juni 2018

GeuzenMiddenmeer 45+2 – Arsenal 45+1 (2-2) 6-2

De Watergraafsmeerders hebben na een uiterst belabberde start fors uitgehaald tegen stadsrivaal Arsenal. De bezoekers probeerden het verjaardagsfeestje van “Abraham” Alfred Niehaus flink te verstieren en startten als bezetenen aan de wedstrijd. De vliegende start leverde twee fraaie treffers op en enkele tollende verdedigers die zich geen raad wisten met de situatie. Pas nadat Ronald Suerink, op advies van coach Roel Koelman, zijn verdedigers beter op hun plek had gezet en keeper Kees Steeman met een weergaloze redding de derde treffer voorkwam, kwam GeuzenMiddenmeer terug in de wedstrijd en kon het tegengas geven. Bij dat herstel werd de thuisploeg geholpen door twee blunders van gelegenheidskeeper Eric Cambridge en kwam daardoor nog voor rust op gelijke hoogte. Na de pauze had GeuzenMiddenmeer geen kind meer aan Arsenal en kon het werken aan een klinkende overwinning. 

Arsenal had in april een uitstapje naar Spanje gepland en verzocht de wedstrijd later in het jaar te mogen inhalen. Dat werd een vrijdagavondwedstrijd, na flink wat mailverkeer over en weer en wegens toernooien. Arsenal, ook dit jaar geswitcht van competitie, is een pittige tegenstander en de onderlinge uitslagen zijn onvoorspelbaar. Vóór de wedstrijd vroeg de aanvoerder van het team pen en papier, omdat niemand vrijwillig op doel wilde staan en de ongelukkige per lot zou worden aangewezen. Eric Cambridge werd het slachtoffer van deze ‘mindfuck’ en zal zich de wedstrijd vanwege twee bizarre blunders nog lang heugen.

Blessures

Voetbaldier Frits Brinkman koos met pijn in het hart voor een al eerder gepland gezinsuitje naar zijn favoriete stad Keulen. Jörgen Rietveld en Jacques Groen hadden ook besognes elders en door blessures konden Shintaro Nagaoka, Ton Cusell en Jeroen de Roo niet spelen. Tijdens de wedstrijd kwamen daar meer spelers bij. Simon Pen startte met een hamstring kwetsuur en durfde niet vol gas te spelen. Teun Lagas verliet het veld al hinkend in de eerste helft en ‘de man van glas’ Jeroen van der Meer laat in de tweede. De minder sterk geachte wissels stonden hun mannetje, al was daar op zijn tijd een flinke woordenwisseling voor nodig. Veteraan Gijs de Vries, volgens het Geheugen van Oost de beste automonteur van de Watergraafsmeer, versterkte het team. 

Wervelwind

In een krantenartikel veegde Het Parool afgelopen donderdag de vloer aan met de betrouwbaarheid van allerlei apps en weerwebsites die neerslag voorspellen. Terwijl enkele apps een droge avond voorspelden, viel het regenwater in dikke druppels uit de hemel. De nattigheid leek Arsenal niet te deren en de ploeg combineerde goed met het accent op het middenveld. De bezoekers lieten al razende enkele verdedigers en middenvelders van GeuzenMiddenmeer verbouwereerd en ontgoocheld achter. 

Dat zou mogelijk anders geweest zijn als Gijs de Vries de eerste kans van de wedstrijd gelijk benut had. Oog in oog met de keeper schoot de aanvaller de bal voorlangs het doel. Uit de snelle tegenaanval die volgde was het wel raak en scoorde Neil Smallman. Nadat Alfred Niehaus de bal uit een vrije trap tegen de keeper op had gekopt, was het opnieuw raak. Dit keer kon Johannes Gropp vrij aanleggen voor een schot en onhoudbaar inschieten: 0-2.

Keepers

Daar waar keeper Kees Steeman steeds meer in de wedstrijd groeide, beging zijn onervaren keepende opponent twee enorme blunders. Met een superieure redding voorkwam de kleine doelman een derde Arsenal treffer. Zijn collega aan de overkant ging daarna volledig de mist in door de bal uit een uittrap jachtig cadeau te geven aan Jeroen van der Meer. De middenvelder hoefde alleen nog de vrij voor het doel staande Gijs de Vries aan te spelen en de aansluittreffer was een feit. Niet veel later volgde de gelijkmaker. De scheidsrechter, gehinderd door zijn bedruppelde brillenglazen, kende tot groot ongenoegen van het aanwezige publiek geen vrije trap toe aan GeuzenMiddenmeer toen hun spits ietwat stevig onderuit ging. Nog voor het gehoon verstomd was, passeerde een Arsenal-verdediger met een stuiterende terugspeelbal zijn eigen doelman. De gelijkmaker zorgde voor een kentering in de wedstrijd en maakte het stoere Arsenal onzeker. 

Doorweekt zochten beide teams de kleedkamer op en kregen als opwarmertje een lekker glas limonade. De instructies aan het adres van André Hop tijdens de limonadepauze waren simpel. Elke vrije trap rond het zestienmetergebied van Arsenal schiet je rechtstreeks tussen de palen, want met deze keeper heb je goede kans dat het een doelpunt oplevert.

Hoofdrol André Hop

Het verloop van een wedstrijd is vaak terug te voeren naar momenten. Opnieuw voorkwam keeper Kees Steeman dat GeuzenMiddenmeer op achterstand zou komen. De invalbeurt van Jap Verburg die Simon Pen verving, zorgde eerst voor wat wrijving met Ronald Suerink, maar pakte uiteindelijk goed uit. Zeker toen Jap Verburg de bal in een draai diepte gaf en Gijs de Vries daardoor de mogelijkheid bood de thuisclub op voorsprong te brengen. André Hop, onzichtbaar in de eerste helft, eiste daarna de hoofdrol op. Eerst schoot hij de bal uit een vrije trap loepzuiver langs de keeper in het doel. Daarna krulde hij de bal vanaf de rechtervleugel op het hoofd van Arjon Vonk die heerlijk raak kon koppen. Hij verhoogde de feestvreugde door het eerdere kunstje te herhalen en opnieuw uit een vrije trap halverwege de helft van Arsenal raak te schieten. 

Abraham Alfred

Lars van scharrelslager Cees de Bouter had een grote pan Limburgs zuurvlees (zoervleisj) bezorgd die samen met een flinke portie Vlaamse frieten voor een feestelijke nazit zorgde. Alfred Niehaus getooid in een prachtig Quick retroshirt met de tekst 'anniversary' (verjaardag) verhoogde met een flinke bierdonatie de feestvreugde.                     

De stemming zat er bij de oudere jongeren van Arsenal en GeuzenMiddenmeer goed in en beide teams bevolkten al grappend en grollend tot ver in de nacht de gezellige kantine. De feestvreugde werd iets getemperd toen de nog aanwezige Arsenal-veteranen aankondigde dat dit wel eens het laatste onderlinge duel kon zijn geweest. Zoals het zich nu laat aanzien, hebben we komend seizoen te weinig spelers. 

De statistieken

De KNVB heeft de cijfers keurig op een rijtje gezet:

De teamstatistieken:

Fa. J. Buitenhuis & Zn.
Elsa’s Café
Primera
Sleutelcentrum
Ton Hagedoorn