ThuisClubHistorieCompetitieJeugdSeniorenSponsoringLidmaatschap

Reactie bestuur op tweede uitzending Zembla over kunstgras

18.02.17 19:12
Categorie: Bestuur, Alg. Seizoen 16/17

Door: Jan van der Pol

Afgelopen woensdag, 15 februari, was bij Zembla een tweede uitzending te zien over het gebruik van kunstgrasvelden. Het bestuur van GeuzenMiddenmeer heeft daarna direct contact opgenomen met de KNVB.

De KNVB deelde het volgende mee:

"Laat helder zijn dat wij uiteraard zeer ongelukkig zijn met de onrust die kan zijn ontstaan door de tweede uitzending van Zembla. Zeker omdat dat betekent dat veel mensen - vrijwilligers - weer geconfronteerd worden met vragen en uiteindelijk degenen zijn die deze onrust voor een groot deel moeten managen."

"Vanwege de uitzending van Zembla hebben we verschillende malen contact gehad met het RIVM. Het onderzoek van het RIVM heeft uitgewezen dat het veilig is om op kunstgrasvelden te sporten. Die conclusies zijn gebaseerd op onderzoek waarbij is gesimuleerd wat er gebeurt als je SBR-korrels inslikt, met de huid in contact laat komen en dampen inademt. We hebben daarbij begrepen van de onafhankelijke wetenschappelijke klankbordgroep dat het RIVM-onderzoek en de uitkomsten de wetenschappelijke toets der kritiek kunnen doorstaan."

"Gebleken is dat de uitkomsten van het onderzoek van het RIVM niet worden weerlegd door de inzichten die in de uitzending van Zembla worden getoond. Dat betekent dat de conclusie blijft staan dat het veilig is om te sporten op kunstgrasvelden. Wij kenden overigens de inhoud van de uitzending vooraf niet. Wij begrepen van het RIVM dat ook zij – inclusief de directrice die haar medewerking verleende aan de uitzending – niet op de hoogte waren van de uiteindelijke inhoud van de uitzending. Daarbij – begrepen wij ook – is de visie van de GGD uiteindelijk niet opgenomen in de uitzending. Een vertegenwoordiger van de GGD, overigens ook deelnemer in de wetenschappelijke klankbordgroep, was wel geïnterviewd. De GGD steunt de uitkomsten dat er veilig gesport kan worden op kunstgrasvelden."

"Voor ons geldt dat de uitkomsten van het onderzoek van het RIVM leidend blijven. Dat betekent dat er gevoetbald kan worden op de kunstgrasvelden."

Het bestuur van GeuzenMiddenmeer sluit zich daarom aan bij het onderzoek van het RIVM en de conclusie van de GGD.

Met vriendelijke groeten,

namens het bestuur

Jan van der Pol en Maarten Delvaux

(secretaris en voorzitter jeugdafdeling)

Fa. J. Buitenhuis & Zn.
Elsa’s Café
Primera
Sleutelcentrum
Ton Hagedoorn