ThuisClubHistorieCompetitieJeugdSeniorenSponsoringLidmaatschap

Een blamage voor Veteranen 45+2

28.02.18 18:18
Categorie: Wedstrijdverslag, Veteranen 2 45+ Zaterdag, Alg. Seizoen 17/18

Door: Cees Neering

GeuzenMiddenmeer 45+2 – De Dijk 45+1 (0-0) 1-2;

Zaterdag 24 februari 2018

Hekkensluiter De Dijk heeft GeuzenMiddenmeer een pijnlijke nederlaag toegebracht. Mede door een miserabel optreden van de mannen op de linkervleugel won de ploeg uit Schellingwoude met 1-2. De Dijk was vandaag absoluut niet naar sportpark Voorland gekomen om het spel te maken en liet GeuzenMiddenmeer komen. De twee goals in de tweede helft kwamen uit de lucht vallen en waren vooral te danken aan de slechte samenwerking tussen Wouter van Bergen en Teun Lagas op links. Na die goals ging GeuzenMiddenmeer op jacht naar eerherstel, maar de ploeg kwam niet verder dan een eretreffer uit een penalty. 

Passende winterkleding

Met uitzondering van de districten West I en II waren zaterdag alle wedstrijden bij de KNVB, vanwege de te verwachte weeromstandigheden, uit het programma genomen. In het westen, met het gematigde zeeklimaat, kon er op de kunstgrasvelden wel gespeeld worden. De februarizon scheen volop en maakte het beschut tegen de kille wind zelfs lenteachtig. Eenmaal in de Siberische wind daalde de gevoelstemperatuur tot een -7˚C. Voor de wedstrijd kon je mooi de contrasten zien.

Alfred Niehaus, die net een fikse fietstocht achter de rug had, besteeg rillend de trappen van het clubhuis met een stoere in chullo stijl gebreide muts met oorflappen, terwijl op het bankje voor de kantine Ton Cusell en roker Simon Pen uit de wind genoten van het lentezonnetje. Teun Lagas vroeg zich af, of hij zijn meegebrachte maillot wel mocht aantrekken. “Nee, doe maar niet” was het antwoord. Daar moet hij bij het zien van de outfit van Frits Brinkman toch enorm spijt van hebben gehad. Aanvoerder Frits Brinkman trok zich van niemand wat aan en betrad het veld met een lange onderbroek die beslist van zijn opa geweest moest zijn. Het oogverblindende wit combineerde wel fraai met zijn witte voetbalschoenen. Volgens het FIFA-reglement had de scheidsrechter de combinatie moeten afkeuren. De sportlegging kleurde immers niet bij het broekje, maar op veteranenniveau maakt niemand zich druk over die onzinnige, betuttelende regelgeving.

Bus tactiek

De eerder geplande wedstrijd tegen de Dijk werd twee maanden geleden nog afgekeurd vanwege sneeuw op het veld. Toen in december verkeerde GeuzenMiddenmeer, na het 1-1 gelijkspel uit bij koploper Wartburgia, in een bloedvorm en de ploeg die op die dag beschikbaar was had de Dijk beslist opgevroten. Blessures en griep verzwakten de thuisploeg, terwijl bij de Dijk juist voor het eerst dit seizoen de puzzelstukjes in elkaar vielen. Eindelijk kregen de zeventigers versterking van hun jongere broeders en konden ze zowaar over voldoende wissels beschikken. Ondanks die goede mix ging de Dijk niet gelijk voor de overwinning, maar voor het beperken van de schade. Ze kopieerden de door GeuzenMiddenmeer zo geliefde “bus-tactiek" en met een stuk of negen veteranen groepeerden ze zich in linies voor het eigen strafschopgebied. 

Muur 

Het spel maken, is niets voor de Watergraafsmeerders en met de muur aan verdedigers wisten zij zich totaal geen raad. Omdat GeuzenMiddenmeer wel wilde, maar niet kon en de Dijk wel kon, maar niet wilde was de eerste helft het aanzien niet waard. Henk Prins had meer vertier aan het kijken naar een potje Olympisch curling, wat op een reuzenscherm in de kantine werd getoond, dan aan een plek langs de kant van het veld. De verdedigers in de laatste linie van de Dijk speelden gedisciplineerd op een lijn met de bedoeling de tegenstander buitenspel te zetten.

Ze moeten zich in hun vuistje gelachen hebben over de domheid bij hun opponent, want ondanks vijf fluit- en vlagsignalen trapten ze steeds weer in de val. Kansen bleven beperkt en het eerste ongevaarlijke schot richting doel kwam van de voet van Alfred Niehaus. Daarna was er een beste kans voor André Hop die de bal uit een voorzet van Jörgen Rietveld onzuiver hard over het doel schoot. Uit een corner van Frits Brinkman kopte Teun Lagas de bal precies voor het hoofd van Alfred Niehaus weg, die achter hem in een veel betere positie stond. Die ene keer dat de buitenspelval niet klopte, kwam Jörgen Rietveld in goede scoringspositie. Op de huid gezeten door een verdediger schoot hij de bal op de paal. Bij die actie verrekte hij een kuitspier en moest al strompelend het veld verlaten. Dat gold even later ook voor André Hop die een rugkwetsuur opliep. De twee invallers, Jeroen de Roo en Jap Verburg, deelden in de malaise en ook zij konden het spel niet opkrikken naar een hoger peil. 

Onmacht

Na de rust kwam de Dijk vrij snel met een man minder op het veld te staan. De keeper probeerde met een veel te laat ingezette sliding Jap Verburg af te stoppen. De linkermiddenvelder vloog door de lucht en kwam met een enorme plof op de grond neer. Door zijn onbezonnen actie kon de geschrokken doelman tien minuten afkoelen aan de zijlijn. Kees Steeman: “ik vond het een veel te lichte straf, hij had wat mij betreft niet meer terug hoeven komen”. Ook met een man meer op het veld en een veldspeler op doel kon GeuzenMiddenmeer niet imponeren. Er gebeurde in die tien minuten eigenlijk helemaal niets noemenswaardigs. Toen de keeper weer terug in zijn doel stond profiteerde de Dijk van geklungel in de verdediging. Door terug te lopen richting eigen doel maakte Teun Lagas het Wouter van Bergen extra moeilijk in de opbouw. Er ontstond een kleine ruimte, waarbij de bal verloren ging. Razendsnel speelden de Dijkers met een combinatie doelman Kees Steeman uit 0-1. Een paar minuten later stond het 0-2 en ook dit keer vanwege balverlies en een gapend gat in de verdediging.

Een achterstand tegen de hekkensluiter van de competitie die al in geen jaren meer een wedstrijd had gewonnen, was een enorme blamage. Reden voor Frits Brinkman om naar het middenveld te verhuizen in een poging het gezicht te redden. De pressie resulteerde in een strafschop toen een van de verdedigers de bal op de doellijn wegsloeg. Jeroen de Roo schoot de bal gedecideerd langs de keeper in het doel. Alfred Niehaus kreeg daarop nog twee dotten van kansen. De eerste kans was een vrije schietkans na wat chaotisch uitverdedigen. Niemand raakte de bal en uiteindelijk hobbelde die voor zijn voeten. Kwestie van hard en geplaatst schieten, maar waar hij in de eerste seizoenshelft zo trefzeker was, lukte het hem nu niet de bal in het lege doel te deponeren. Ook bij een kopbal in kansrijke positie miste hij precisie en vloog het leer als een streep voorlangs het doel over de achterlijn. In de laatste minuut ging hij in het strafschopgebied onderuit, echter meer uit onmacht dan dat er echt sprake was van een overtreding. Het was te weinig voor een penalty. 

Gezellig

De teleurstelling na afloop was enorm. Verliezen van de rode lantaarndrager met een doelsaldo van -27, daar had niemand vandaag op gerekend. GeuzenMiddenmeer was echter over alle linies slecht. Te weinig creativiteit, te slap en te onzorgvuldig. Kortom een goede reden om na de warme douche snel de kantine op te zoeken. Zeker, omdat Mustapha Mouzouni per app had aangekondigd dat hij mogelijk afwezig zou zijn vanwege buitenlands bezoek. Terwijl iedereen hoopte op een mooie dame, bleek het zijn zwager te zijn, die het qua buikomvang nog lang niet kan winnen van de Bourgondische zwager. In de knusse zithoek lieten de mannen de wedstrijd achter zich en ging het al snel over de leukere dingen in het leven, zoals het geplande uitstapje naar een Duitse stad. Met de nodige kannen bier, waarvan één aangeboden door de keeper van de Dijk, en de nodige hapjes won de nazit het dik van de treurige wedstrijd.