ThuisClubHistorieCompetitieJeugdSeniorenSponsoringLidmaatschap

Een verloren zoon komt terug, uit met V45+2

16.04.18 18:38
Categorie: Wedstrijdverslag, Veteranen 2 45+ Zaterdag, Alg. Seizoen 17/18

Door: Cees Neering

HSV’69 45+1 – GeuzenMiddenmeer 45+2 (1-2) 2-3;

Zaterdag 14 april 2018

Frits Brinkman omarmt de verloren zoon

Geen hond , maar een sleutel in de pot

De Amsterdammers hebben afgelopen zaterdag een knappe en zeer belangrijke 2-3 overwinning behaald bij HSV’69 in de Hoef. In de eerste helft was HSV’69 zonder groots te spelen de bovenliggende ploeg. De Hoefenaren hadden meer balbezit en beheersten het middenveld. De overmacht leidde op zijn tijd tot chaotische tafrelen in de Amsterdamse defensie, maar niet tot grote kansen. Nadat HSV uit een counter op voorsprong was gekomen verwachtten de toeschouwers de genadeklap. Die kwam er wel, maar tegen de verhouding in aan de andere kant van het veld waar eerst Simon Pen en later André Hop de stand in een 1-2 voorsprong voor GeuzenMiddenmeer ombogen. De jubelstemming werd na de limonadepauze nog eens verhoogd dankzij opnieuw een doelpunt van André Hop. Vrijwel direct daarna eiste Jeroen van der Meer onbedoeld en onfortuinlijk een hoofdrol op. Tijdens een faire sliding schoot zijn arm uit de kom met als gevolg dat de wedstrijd tot twee keer toe lange tijd onderbroken moest worden. Een HSV-er profiteerde van de ontgoocheling bij de Amsterdammers door gelijk na de eerste pauze uit een corner raak te koppen 2-3. Jeroen de Roo deed er daarna een flinke schep bovenop en voetbalde als een soort “Obelix” uit de bekende strip voor twee. Hij trok zijn teamgenoten in zijn kielzog mee in de onoverwinnelijkheid. Die uitstraling moet ongetwijfeld een rol hebben gespeeld bij het missen van een penalty door een HSV-er in de voorlaatste minuut. 

Shintaro Nagaoka

Niet alleen de ontdekking van ionische mineralen op het Japanse eiland Minamitori was deze week groot nieuws, maar ook de komst van de langdurig geblesseerde Shintaro Nagaoka naar de Hoef. Donderdag hadden zijn trainingsvrienden nog een kaart gesigneerd met als hoofdtekst “Life is better with friends” (het leven is mooier met je vrienden) met de bedoeling Shintaro te paaien weer eens te komen trainen en vandaag stond hij ineens langs de lijn. De goudeerlijke verloren zoon bekende dat hij ook de verrichtingen van HSV-er en collega Sander Heemskerk kwam bekijken. 

GeuzenMiddenmeer Inside

Voorafgaand aan de wedstrijd gingen de schunnige grappen en grollen weer over en weer. Belangrijk thema was de aankondiging van het bestuur van GeuzenMiddenmeer dat het streeft naar 50% vrouwenleden. Het glorieuze Europees kampioenschap van de OranjeLeeuwinnen had geen indruk gemaakt en op zijn tijd leek het wel een kopie van het populaire programma Voetbal Inside. Daarna kwamen de afwezige spelers ook aan bod, zoals Ton Cusell, de golfende Jörgen Rietveld, klusser Alfred Niehaus en ook de al tijden geblesseerde Shintaro Nagaoka. Frits Brinkman “Shintaro Nagaoka, wie kent hem nog?”. De aanvoerder moet zijn ogen uitgekeken hebben toen hij als een van de laatsten het veld betrad. Teun Lagas kon zich niet herinneren ooit in de Hoef te zijn geweest en Mustapha Mouzouni was zo onder de indruk van al het groen en de rust dat hij graag naar de Hoef zou willen verhuizen. “Lekker hengeltje uitwerpen en genieten”. 

Gevaarlijke counter

De grasvelden rondom dat van HSV zagen er groener en verzorgder uit. Over de landweg langs het veld zag je regelmatig een boer op een grote grasmaaier gniffelend voorbij rijden en dat was echt niet alleen vanwege het voetbal. Kees Steeman heeft als afwijking dat hij bij corners vanaf zijn doel heen en weer loopt naar de middenstip. Dit keer kon hij gelijk aan de bak, want binnen record tijd verdween de bal na een inzet van Jeroen van der Meer via de keeper over de achterlijn. Dat was ook vrijwel het enige gevaarlijke moment van GeuzenMiddenmeer in het eerste half uur. De Amsterdammers lieten HSV teveel ruimte en vooral op het middenveld profiteerde HSV daar goed van. Soms moesten er wel vier Amsterdammers achter elkaar in actie komen om een speler op snelheid af te stoppen. Het kon niet uitblijven of HSV zou op voorsprong komen. Een gevaarlijke counter dwars door het hart van de defensie werd doeltreffend afgerond door de spits van HSV, al zat er een buitenspelluchtje aan het doelpunt. 

Sloot

Henk Prins en Shintaro Nagaoka maakten zich verdienstelijk door in plaats van ouwe koeien met zijn tweeën ballen uit de sloot te halen. Omdat een fatsoenlijke ballenstok ontbrak gebruikten ze een kunststof afrasteringspaaltje waar normaal het schrikdraad doorheen zit gevlochten. Vandaar dat knollenveld….  De verhuizing van Jeroen van der Meer naar de rechterkant van het middenveld leverde GeuzenMiddenmeer geen windeieren op. Hij zette goed door op rechts en speelde de bal diep op Simon Pen. Met een paar lichaams- en kapbewegingen speelde de aanvallende middenvelder zich vrij om vervolgens geplaatst raak te schieten. Het tweede GeuzenMiddenmeer doelpunt wat binnen een paar minuten volgde was er een uit het boekje. Jap Verburg stuurde Jeroen de Roo de diepte in en hij kon ongehinderd weglopen van zijn tegenstander Sander Heemskerk. Zijn voorzet tikte de mee opgekomen André Hop simpel in het doel. Minder fortuinlijk was André Hop toen hij alleen op de keeper kon afgaan en naast schoot. Ronald Suerink knalde de bal uit een corner van Jap Verburg hard tegen een tegenstander aan en via de voet van Jeroen de Roo verdween de bal vervolgens hoog over het doel. Teruglopend naar de kleedkamer moet Shintaro zijn collega ingepeperd hebben dat hij schuldig was aan dat tweede doelpunt, of ging het Shintaro kennende over werk?

Tactische wijziging

In de rust kreeg Jeroen van der Meer een stevige rugmassage van Roel Koelman en ook werd met de nodige sprays de rug in conditie gebracht voor de tweede helft. Jeroen speelde te waardevol om nu al te stoppen. Ook werd besloten om Jeroen de Roo controlerend op het middenveld te laten spelen en Simon Pen door te schuiven naar een positie achter de spits. De vraag “kan je dat wel aan?” was eigenlijk overbodig. De tactiekswijziging pakte prima uit en haalde de angel uit het spel van HSV

Arm uit de kom

De Amsterdammers breidde de voorsprong verder uit en ook dit keer kon André Hop op aangeven van Jeroen de Roo in de korte hoek raak schieten 1-3. Het zelfvertrouwen nam met de minuut toe en een vierde treffer lag eerder in het verschiet dan een treffer van HSV. Tot het noodlot toesloeg en Jeroen van der Meer langs de kant van het veld moest worden behandeld. Teamgenoot en arts Jacques Groen probeerde de arm weer in de kom te krijgen, maar wat hij ook probeerde het lukte niet. Jacques “de eerste keer is het moeilijkst en lukt het pas met toediening van bepaalde medicijnen”. Na flink oponthoud en in afwachting van de ambulance kon de wedstrijd met invaller Henk Prins worden vervolgd. Door het gebeuren waren de Amsterdammers even van de leg en daar profiteerde HSV van. Uit een corner kopte nummer 14 de bal onhoudbaar tegen het net 2-3. 

Toen een grote boeren kop uit een passerend wit busje tevoorschijn kwam en even stil hield riep Ronald Suerink de man gevat toe: “hé, moet jij niet melken, of zo…”. 

HSV drong flink aan, maar was door het gebrek aan ruimte op het middenveld minder gevaarlijk dan in de eerste helft. GeuzenMiddenmeer stelde daar op zijn tijd een vinnige plaagstoot tegenover. 

Bij het arriveren van de ambulance moest de wedstrijd opnieuw worden stilgelegd al waren enkele HSV-ers het daar niet mee eens. Pas toen ze zagen dat de ambulance het vrachtje via het veld gingen ophalen draaiden ze bij. Het is een rare trend in onze samenleving dat hulpverleners de ruimte niet wordt gegund om hun werk zorgvuldig te kunnen doen. Shintaro Nagaoka had zich een andere middag voorgesteld en volgde de ambulance naar het OLVG in Amsterdam oost, of was het eerder omgekeerd? 

Pittig slot

De wedstrijd werd vervolgd en er volgde een pittig slot met een beste kans voor André Hop die de bal hard over het doel jaste. Doelman Kees Steeman kreeg het steeds drukker en trad bij elk gevaar kordaat op. Juist toen de Amsterdammers het gevoel hadden dat de overwinning hen niet meer kon ontglippen ging de bal op de stip. Henk Prins toucheerde zijn tegenstander licht, maar een penalty dat was een beetje teveel van het goede. Henk Prins mompelde naar de grond kijkend “je kunt hem geven”. Dit keer was het geluk aan zijn zijde en ketste de bal hard op de paal het veld weer in. De attente Jeroen de Roo schoffelde in de rebound zijn tegenstander hard onderuit, waardoor die tegen de doelpaal tot stilstand kwam. “Die overtreding, dat was beslist wel een penalty” bekende hij in de kleedkamer na de wedstrijd. 

Arm in de kom

Op het inmiddels zonovergoten terras keek iedereen gespannen uit naar de berichten van Shintaro Nagaoka die voor het eerste rondje een donatie had gedaan. Dat deed ook Kees Steeman, maar dan  met de borg voor de sleutel. Eerst werd Jeroen de Roo door een van de vrouwelijke HSV supporters ter verantwoording geroepen en  geconfronteerd met een video van de penalty en zijn overtreding erna. Hij ontkende niet en jolig ging het verder. Om 17:08 uur sms-te Shintaro dat de specialist aan bed was geweest en anderhalf uur later appte Jeroen van der Meer zelf vanuit het OLVG dat de arm weer in de kom zat. Ook complimenteerde hij zijn ploeg met de grandioze overwinning om te vervolgen met: “heren, een weekje niks doen is het advies, dus vakantie”. En natuurlijk gingen alle credits naar Shintaro Nagaoka die hem zo fantastisch begeleid had. Daar nemen we er nog eentje op klonk het opgelucht en ook de tegenstanders leefden volop mee.