ThuisClubHistorieCompetitieJeugdSeniorenSponsoringLidmaatschap

Kampioensdroom viel in duigen

20.02.18 17:13
Categorie: Wedstrijdverslag, Veteranen 2 45+ Zaterdag, Alg. Seizoen 17/18

Door: Cees Neering

AS’80 45+1 – GeuzenMiddenmeer 45+2 (1-1) 2-1

Zaterdag 17 februari 2018

De droom van GeuzenMiddenmeer om nog een kans te maken op het kampioenschap viel vandaag volledig in duigen. Op bezoek bij AS’80 kwam de Amsterdamse formatie tekort en verloor het met 2-1. Het was opvallend dat juist de spelers met de grootste actieradius twee keer in de fout gingen. Jeroen de Roo wist oog in oog met de keeper tot twee keer toe niet te scoren en Ton Cusell ging twee keer in de fout en gaf daardoor de spits van Almere de gelegenheid te scoren. De nederlaag kwam hard aan en was maar moeilijk te verteren. Zeker omdat de Amsterdammers op de eerste en laatste tien minuten na de wedstrijd volledig domineerden. 

Angstgegner

Vijf jaar geleden duurde de reis naar Almere een stuk langer dan nu. Toen knalden er drie bussen op elkaar en leverden de kijkers een enorme file op. Vandaag de dag ben je dankzij de verbrede A1 in no time op het Klein Brandt sportpark in de muziekwijk. De veteranen uit Amsterdam hadden er zin in en sterker nog het leek wel of ze allemaal met de bus waren gekomen. Op de minuut precies arriveerden de auto’s op hetzelfde tijdstip op de grote gratis parkeerplaats. In november 2013 werd AS’80, mede dankzij een weergaloze goal van Simon Pen, nog met 1-3 van de mat gespeeld. De laatste seizoenen ontpopte AS’80 zich tot een soort “Angstgegner”, waar maar moeilijk van kan worden gewonnen. Reden temeer om vandaag de mouwen op te stropen en revanche te nemen voor de 4-2 thuisnederlaag. Maar, voor een revanche moet je natuurlijk wel scherp zijn en er een schepje bovenop doen. Lukt dat technisch een keer niet dan compenseer je dat met inzet. Enkele veteranen hadden een te afwachtende houding en lieten het werken over aan diegenen die dat toch wel doen. Ook een rol speelde het gebrek aan wedstrijdritme bij Wouter van Bergen en Alfred Niehaus. Daardoor kwam de Amsterdamse formatie op beslissende momenten net tekort. 

Pech

AS’80 had de eerste tien minuten het initiatief. Bewust van het gevaar van de AS’80 spits gaf Ton Cusell met een flinke bodycheck zijn visitekaartje af. De vrije trap die volgde kon keeper Kees Steeman pareren. Het eerste gevaar van de bezoekers kwam van de voet van Teun Lagas die een ongevaarlijk schot op doel loste. Kort erop volgde de laatste actie van Jeroen van der Meer. Uit zijn voorzet scoorde Jörgen Rietveld via de onderkant van de lat. De bal ketste via de dwarsligger over de doellijn terug in het veld. Geen doelpunt besliste de scheidsrechter en tot overmaat van ramp was de linkshalf door zijn enkel gegaan. Al strompelend en ondersteund door BHV-er Roel Koelman verliet hij ontgoocheld het veld. AS’80 bleef nog kort de gevaarlijkere ploeg. Op links brak een van de buitenspelers door en zijn voorzet werd rakelings over het doel geschoten. Steeds weer zochten de spelers van AS’80 de behendige spits en uiteindelijk zorgde hij voor de eerste goal. Waar Ton Cusell echt een bodycheck had moeten uitdelen liet hij zich in de luren leggen en nog voor hij wist waar zijn tegenspeler was lag de bal al met een fraai schot achter Kees Steeman in het net. Gelukkig voor hem werd de achterstand vrij vlot ongedaan gemaakt. Jeroen de Roo vocht zich vrij op rechts en krulde de bal panklaar op het hoofd van Alfred Niehaus die deze vervolgens geplaatst langs de keeper in het doel liet verdwijnen. 

Meer kansen

GeuzenMiddenmeer kreeg meer vat op de wedstrijd en ook meer kansen. Op rechts brak Jörgen Rietveld door, zijn iets te egoïstisch schot verdween over het doel. Even later had Jeroen de Roo het vizier ook niet op scherp staan. Balverlies kort voor rust leverde AS’80 een counter op. De bal verdween via de lat over de achterlijn. Het laatste wapenfeit kwam van de voet van André Hop die de bal uit een afgeslagen aanval in een keer op de pantoffel nam. Met een ferme duik kon de keeper maar net een treffer voorkomen. 

Oudgediende Nico Luub

In de rust begroetten Nico Luub en zijn zoon Mark de oudteam- en trainingsgenoten. Zo vlak bij huis en met dat mooie weer was de fietstocht zeker geen opgave. Een andere reden om zijn gezicht te laten zien was natuurlijk het meespelen van schoonvader René Wagenaar bij AS’80. Vanwege een gepland avondje stappen in een Almeers biercafé hoopte Nico op winst voor de bezoekers. “Anders moet ik vanavond de hele tijd horen hoe goed hij wel niet is”.

Te weinig gogme

Tactisch en technisch werd het er de tweede helft niet beter op. Te vaak koos GeuzenMiddenmeer voor de terugspeelbal en als dan toch de diepte werd gezocht kon men een medespeler niet bereiken. De ene keer vanwege onbeweeglijkheid en de andere keer, omdat de pass slecht was. Jeroen de Roo zat vrijdagavond bij VVV-FC Groningen als supporter op de tribune. Het niveau van die wedstrijd kon gelijk getrokken worden met dat van vandaag. Maar dan wel met het onderscheid dat de aanvallende middenvelder het volledig in eigen hand had en dat hij in zijn eentje het verschil kon, maar ook moest maken. Tot twee keer kwam hij oog in oog met de keeper gogme tekort. De eerste keer stuurde André Hop de Groningse fan de diepte in en liet hij de bal door de keeper van AS’80 voor zijn voeten weggraaien. De tweede keer schoot hij de bal te gejaagd langs de verkeerde kant van de paal over de achterlijn. 

André Hop zag het niet meer zitten, gaf op en koos voor een wissel met Wouter van Bergen die als imitator van Schlagerzanger Heino met zonnebril het veld betrad. AS’80 perste er de laatste tien minuten nog een offensiefje uit. Het leverde wat corners op en door geklungel in de verdediging zelfs de gelijkmaker. Frits Brinkman koos voor de mooie oplossing en tikte de bal terug op Ton Cusell die er volledig over heen maaide. De attente spits liet zich deze kans niet ontgaan en schoot de bal in het doel. Alweer een nederlaag tegen AS’80 al was deze wel erg pijnlijk.

Sorry mannen

Met “pien in pens” peerde Jeroen de Roo hem gelijk op zijn scooter na de wedstrijd. Onderweg moet hij last van gewetenswroeging hebben gekregen, want hij appte al vrij snel: “Sorry jongens, dit is 100% mijn tekortkoming. Schande, ik schaam mij diep. Sorry”. Een mooi gebaar, maar er stonden meer spelers op het veld die hun niveau niet haalden. Juist door de tomeloze inzet van Jeroen de Roo creëerde GeuzenMiddenmeer nog enige kansen. 

Muziek

In de kantine werd de wedstrijd snel vergeten. Misschien was het met Ronald Suerink als voorstopper beter afgelopen, of als Jeroen van der Meer door had gespeeld dan hadden we meer gebruik kunnen maken van de ruimte op de linkervleugel. Al snel, hoe kan het ook anders in de muziekwijk, ging het over muziek. De uitnodiging van Frits Brinkman om op 1 april de Ultimate Eagles te bezoeken werd door Alfred Niehaus weggehoond. “Matig bandje, wat op eerste paasdag?, dan al helemaal niet”. Jörgen Rietveld bekende dat hij kaartjes had gekocht voor de Farewell concerten van Paul Simon. Eerst voor die in Londen en later ook maar voor de twee concerten in Amsterdam. Na twee flesjes bier hielden de mannen het voor gezien en op het grote verlaten parkeerterrein werd met een ferme handdruk afscheid genomen.