ThuisClubHistorieCompetitieJeugdSeniorenSponsoringLidmaatschap

VE45+2 speelt gelijk tegen koploper Wartburgia

04.12.17 19:13
Categorie: Wedstrijdverslag, Alg. Seizoen 17/18, Za Ve2 45+ Seizoen 17/18

Door: Cees Neering

Zaterdag 2 december 2017, Wartburgia 45+1 – GM 45+2 (1-1) 1-1;

De kraker tussen de nummer één en twee van de ranglijst eindigde op sportpark Drieburg onbeslist. GeuzenMiddenmeer begon wat benepen aan de wedstrijd en liet het initiatief bij Wartburgia. Pas nadat Wartburgia knullig op voorsprong was gekomen, begon de adrenalinespiegel bij GeuzenMiddenmeer te stijgen en kroop het uit zijn schulp.

Vanaf de 20e minuut heerste de ploeg en had het de meeste kansen. Eén daarvan werd benut door wie anders dan topscorer Alfred Niehaus. Vlak voor tijd dacht Jeroen de Roo de ploeg de volle winst te bezorgen. De scheidsrechter die al naar de middenstip wees liet zich door zijn grensrechter ervan overtuigen dat Jeroen de Roo buitenspel stond en keurde de meer dan verdiende treffer alsnog af.

Duel

Het duel tussen de koploper en de nummer twee is meer dan zomaar een duel. Frits Brinkman, Jan de Haan en Kees Steeman zijn, of waren, ooit betrokken bij die club. Komt nog bij dat keeper Monique van het vijfde vrouwenteam tijdens de avonden dat Triobier optreedt nog wel eens een dansje doet met een van de bezoekende veteranen. Jan de Haan begon donderdagavond al te indoctrineren met de opmerking dat op verzoek van “jullie” GeuzenMiddenmeer de wedstrijd was gecanceld vanwege een tekort aan spelers. Van te weinig was beslist geen sprake, eerder volgens de normen van Frits Brinkman van te veel. “Niet, oh, oh dan moet ik even bellen”. 

Onopgewarmd

Op deze grijze en vooral kille dag was het zaak om je vooraf goed te kleden. Een lekkere warme wollen muts, een sjaal en een paar goede handschoenen behoorden beslist tot de outfit tijdens de koude fietstocht naar sportpark Drieburg. Ter voorbereiding op de wedstrijd mochten de bezoekers zich ouderwets omkleden in een onverwarmde kleedkamer en moesten de spullen tijdens de wedstrijd in een locker worden opgeborgen. Vervolgens liep de vrouwenwedstrijd tien minuten uit en konden de heren zich alleen warm lopen langs een smalle strook naast het speelveld. 

Geen muurtje

Kees Steeman die nogal wat kornuiten van Wartburgia kent, wilde beslist zijn doel schoon houden. Dat lukte hem in de beginfase van de wedstrijd behoorlijk goed en een keer tikte hij de bal magnifiek uit de linkerbovenhoek van het doel. GeuzenMiddenmeer toonde te veel respect voor de tegenstander met een meer dominanter spelend Wartburgia tot gevolg. Echt gevaarlijk werd de thuisploeg echter niet. Meer dan een paar corners en een kopbal vlak over het doel leverde het offensief niet op. Pas rond de 20e minuut openende Wartburgia de score na een ongelukkige handsbal van Simon Pen. Kees Steeman vond bij Simon Pen en Guido Kerkhof geen luisterend oor om een muurtje te vormen. Tot ontsteltenis van de doelman rolde de bal uit de ingeschoten vrije trap via zijn handen ongelukkig in het doel 1-0. De doelman reageerde furieus naar de ongehoorzamen en enkele verdedigers op hun beurt richting de scheidsrechter. Zij vonden dat het een indirecte vrije trap had moeten zijn. Al zou dat niets veranderd hebben, de bal was immers al door de doelman aangeraakt.

Mooiste aanval

Getergd kroop GeuzenMiddenmeer uit zijn schulp en zowaar was daar het eerste onzuivere schot van Ton Cusell richting doel. Na wat speldenprikjes volgde de mooiste aanval van de wedstrijd. Rechtsachter Guido Kerkhof rommelde wat langs de zijlijn en bezorgde de bal bij Jeroen de Roo die Simon Pen de vrije ruimte instuurde. De voorzet legde André Hop terug op Alfred Niehaus die de bal in de verste hoek van het doel schoot 1-1. Het had nog mooier kunnen uitpakken als André Hop de bal vlak voor rust niet tegen, maar langs de keeper in het doel had geschoten.

Net niet

Het vervolg van de wedstrijd na rust was volledig voor de bezoekers. Zelfs het wisselen van spelers leverde geen kwaliteitsverlies op. Het was jammer dat het te vaak ‘net niet’ was, zoals fraaie voorzetten die de keeper eenvoudig uit de lucht kon plukken. Die keren dat de bal wel goed voorkwam, zoals een fraaie indraaiende bal uit een vrije trap van Frits Brinkman en een kopbal van Jeroen de Roo naast het doel, werd het doel net niet bereikt. Nadat Kees Steeman een schot tot corner had getikt kon André Hop alleen diep gaan. Zijn inzet keerde de keeper. In de 77e minuut was het dan toch raak. Jap Verburg speelde de bal diep op André Hop die met een weergaloze lichaamsbeweging zijn tegenstander het nakijken gaf. De mee opgekomen Jeroen de Roo rondde de aanval doeltreffend af. Niemand bij Wartburgia, behalve de grensrechter en de directe tegenstander van Jeroen de Roo had buitenspel geconstateerd. De scheidsrechter liep na de goal overtuigd richting middenstip, om vanaf daar terug te keren naar de grensrechter. Na overleg kende hij een indirecte vrije trap toe aan Wartburgia vanwege buitenspel. Door meerdere discutabele beslissingen bleef het onrustig op het veld. GeuzenMiddenmeer rook lont en probeerde alsnog de volle winst binnen te halen. Toen de druk te groot werd, floot de scheidsrechter acht minuten te vroeg af.

Er was na afloop volop discussie aan de zijlijn over het afgekeurde doelpunt, waarbij 98% van de aanwezigen er geen buitenspel in zag. Vanwege de snelle afkoeling bleef het bij een korte verhitte discussie en kwam al snel het besef, dat er opnieuw een mooie teamprestatie was geleverd. Met de 10-1 nederlaag van het vorige seizoen nog in het achterhoofd mag GeuzenMiddenmeer beslist trots op het gelijkspel zijn. Die trots kwam in de kantine volledig terug en jawel hoor, daar druppelden de Wartburgia clubprominenten Monique en Jan de Haan ook nog eens binnen. Monique trakteerde de mannen op een flinke kan bier en hoorde met een grote glimlach de verhalen over de wedstrijd aan. Daardoor werd het, totdat FC Twente-Ajax werd aangezet, een gezellige nazit. 

Jeroen de Roo: “Ik baal als een stekker van die goal. Toch vind ik dat we het goed hebben gedaan, omdat wij als eerste club punten hebben gepakt tegen de koploper. En ze waren bange ‘angsthazen’, zo bang dat de wedstrijd acht minuten werd ingekort”. 

Jap Verburg spreekt van morele winnaars en ook Kees Steeman vond GeuzenMiddenmeer de betere ploeg. Dan moeten we ze thuis maar op hun nummer zetten.