ThuisClubHistorieCompetitieJeugdSeniorenSponsoringLidmaatschap

Moeizame overwinning op zompig veld voor VE45+2

29.11.17 15:56
Categorie: Wedstrijdverslag, Alg. Seizoen 17/18, Za Ve2 45+ Seizoen 17/18

Door: Cees Neering

Zaterdag 18 november 2017, GM 45+2–Breukelen 45+1 (1-0) 1-0

GeuzenMiddenmeer blijft het goed doen en vervolgde vandaag de zegereeks met een 1-0 overwinning op Breukelen. Het spel van de Amsterdammers was niet echt briljant te noemen, maar wel uitermate effectief. Na een Breukelens kwartiertje kregen de Amsterdammers meer grip op de wedstrijd en verwierven ze de beste kansen. Eén daarvan werd door Guido Kerkhof met een fluwelen volley doeltreffend afgerond.

De hele tweede helft was Breukelen de overheersende ploeg zonder een kans te creëren. De frustratie daarover liep hoog op en in plaats van de hand in eigen boezem te steken, kreeg de scheidsrechter de volle laag. Zeker toen hij een toegekende penalty op advies van zijn grensrechter terugdraaide. 

Glijpartij

Een enkele zwartkijker had donderdag al aangekondigd dat de wedstrijd van zaterdag vanwege de weersvoorspellingen niet door zou gaan. De goden waren Amsterdam echter goed gezind en net als Mozes met Gods kracht de Rode Zee scheidde, zo deden de weergoden dat nu opnieuw met de zee aan regenwolken. Op de regenradar kon je mooi zien dat de buienbrij zich vanaf de vrijdagochtend in tweeën splitste en precies de hoofdstad meed. Toch lag het veld er niet echt jofel bij. Sommige plekken waren behoorlijk zompig met wat glijpartijen tot gevolg. Vooral ‘Mannschaftskapitän’ Frits Brinkman, die bij de aftrap zijn felbegeerde Kapitänsbinde mit Klettverschluß (aanvoerdersband) uitgereikt had gekregen, ging bij het nemen van vrije trappen en corners, tot groot vermaak van zijn teamgenoten, nogal eens onderuit. 

Jaap Kranstauber toonde zich een uitstekend gastheer door Breukelen twee kleedkamers toe te kennen. Vanwege een fotoshoot, in het kader van het afstudeerproject van oud-aanvoerder Henk Pouw over “voetballers en de dingen die voorbij gaan”, was het even wachten op de scheidsrechter. 

Overrompeld

Ton Witteman, de aanvoerder van Breukelen, eiste zowel de aftrap als de speelhelft op. De Utrechtse formatie begon furieus aan de wedstrijd en joeg vanaf de aftrap vol op de bal. De overrompelde thuisploeg had het er duidelijk moeilijk mee en kon tactisch weinig weerstand bieden. Efficiënt kon je het spel van Breukelen niet noemen, meer dan een afzwaaier leverde het openingsoffensief niet op. Na een kwartier luwde de Breukelense storm en kroop GeuzenMiddenmeer meer uit zijn schulp. Een cadeau aan het adres van Jeroen de Roo leverde net geen treffer op. De thuisploeg werd steeds brutaler en vooral de counters waren gevaarlijk. Jörgen Rietveld lepelde de bal uit een voorzet van André Hop over het doel. Na een schot van Jeroen de Roo op doel maaide André Hop volledig over de bal bij een voorzet op maat van Jörgen Rietveld. Met niemand in de buurt had de spits even wat meer tijd moeten nemen en de bal gecontroleerd kunnen inschieten. Die gejaagdheid zag je ook terug bij de volgende aanval waarbij Jörgen Rietveld alleen oog had voor het doel terwijl er twee vrije spelers naast hem in betere positie stonden. In de slotminuten van de eerste helft rondde Guido Kerkhof met een weergaloos lobje een van de mooiste aanvallen doeltreffend af. Simon Pen leidde de aanval in en Jeroen de Roo en Jörgen Rietveld combineerden fraai. Vanaf de achterlijn tikte Jörgen Rietveld de bal precies voor de aanstormende Guido Kerkhof die ongekend fraai scoorde.

Over de schreef

De wedstrijd na de rust speelde zich voornamelijk op de helft van GeuzenMiddenmeer af. Slechts een enkele counter daargelaten, kwamen de Amsterdammers sporadisch voorbij de middenlijn. De verdediging stond als een huis met als gevolg dat keeper Kees Steeman nauwelijks aan de bak kwam. De frustratie liep bij een enkele bezoeker dusdanig hoog op dat er onsportieve middelen werden ingezet. Bij de eerste fikse overtreding waarbij een gastspeler even aan de kant mocht afkoelen, was geen sprake van opzet, maar bij de tweede overtreding die gevolgd werd door een tijdstraf ging een Breukelense veteraan flink over de schreef en zeker voor derde op rij. Jeroen van der Meer: “ik moest echt opspringen om een dubbele enkelbreuk te voorkomen”. Bij een voor het oog onhandige loopactie in de 80e minuut kwam Jacques Groen binnen zijn strafschopgebied in botsing met een tegenstander. Beide heren stortten ter aarde en de scheidsrechter wees in eerste instantie naar de strafschopstip. De grensrechter had echter een beter zicht op de situatie en kon de leidsman ervan overtuigen dat hij de situatie verkeerd beoordeeld had. Voordat Jacques Groen in botsing met de aanvaller kwam, had hij de bal al gespeeld. Tot groot ongenoegen en teleurstelling bij iedereen uit Breukelen werd de beslissing teruggedraaid. 

De afknapper, met als gevolg een hoop gezanik en gejammer, maakte de wedstrijd er tot het laatste fluitsignaal niet leuker op. Een overtreding van Jacques Groen leverde ook een tijdstraf op, maar geen kansen meer voor Breukelen.

Terugkijkend op de wedstrijd moet geconcludeerd worden dat GeuzenMiddenmeer op basis van de kansen de subtopper verdiend heeft gewonnen. Jammer dat de ploeg voor rust versaagde te scoren, want dan had het de wedstrijd wat makkelijker kunnen uitspelen.

Allemaal emotie

Breukelens clubicoon Piet Zwanink vond de reacties van enkele van de veteranen na de wedstrijd wat overdreven; “allemaal emotie” mompelde de man die bij zijn afscheid in 2015 door de veteranen van GeuzenMiddenmeer met een bloemetje in het zonnetje was gezet. Waarbij wel moet worden aangetekend dat niet hij, maar de 82-jarige Fred Los van Buikslotermeer de oudst spelende veteraan en mogelijk ook de oudste actieve KNVB-voetballer in de competitie is. 

In de kantine prees Mustapha Mouzouni Ronald Suerink. De voorstopper vocht stevige duels uit met de spits van Breukelen en stond daarbij beslist zijn mannetje. Voor Mustapha was Ronald de man van de wedstrijd, al gold dat vandaag voor het hele team.